KUTINA/POVIJEST: 24. TRAVNJA 1944. U KUTINI JE OD STRANE PARTIZANA MUČKI IZ ZASJEDE UBIJEN JEDAN OD NAJVEĆIH KUTINSKIH SPORTAŠA, BOKSAČ MIJO DRVARIĆ!

KUTINA: GODINU ZA GODINOM, TAKOZVANI GRADSKI KUTINSKI MEDIJI, (ČAST IZUZECIMA) GRADSKE VLASTI I DRUŠTVO ZABORAVLJAJU OVOG ČOVJEKA, NJEGOVU ŽRTVU I NI SLOVA O NJEMU….

MIJO DRVARIĆ BIO JE JEDAN OD NAJTALENTIRANIJIH BOKSAČA SVOG VREMENA, PRVAK KRALJEVINE JUGOSLAVIJE , A POTOM I MARIONETSKE NDH.. POLITIKA GA NIJE ZANIMALA, VEĆ SAMO SPORT, UBIJEN JE S LEĐA IZ ZASJEDE BLIZU KUĆNOG PRAGA OD STRANE KOMUNISTIČKIH , PARTIZANSKIH ZLOČINACA, PRIPADNIKA SKOJ-A, JER IM SE NIJE SE NIJE ŽELIO PRIDRUŽITI VEĆ SE BAVITI SPORTOM! SRAMOTNO, NI JEDAN KUTINSKI LOKALNI MEDIJ, NIJE POSVETIO NI SLOVA OVOM VRHUNSKOM SPORTAŠU NA OBLJETNICU POGIBIJE, NI OVE GODINE!

Jedan od najboljih sportaša svih vremena s područja Kutine, svakako je bio boksač Mijo Drvarić, ubijen mučki od strane Titovih partizana s leđa, odnosno domaćih SKOJ-evaca!

MIjo Drvarić rođen je u Kutini 1914 godine, a ubijen je 24. travnja 1944. Bio je hrvatski boksač srednje teške i teške kategorije, poznat pod nadimcima “Moslavački drvosječa i Drvosječa iz Kutine”. Mijo Drvarić uistinu se bavio i poslovima drvosječe i razvio se u snažnog mladića velike tjelesne snage. To je primijetio Ivan Kovačević istaknuti hrvatski boksač i trener i 1932 . godine doveo Drvarića u boksačku dvoranu. Već za nekoliko mjeseci Drvarić postiže svoje prve rezultate u boksu, gdje pobjeđuje i velter kategoriji kao član kluba Concordia svog protivnika , Županičića iz kluba “Herkules”.

Mijo Drvarić na pojedinačnom prvenstvu Kraljevine Jugoslavije, iznenađujuće osvaja naslov prvaka države u srednjoj kategoriji. Tijekom amaterske karijere nanizao je 38 pobjeda prekidnom (konckout). 1935. godine osvaja naslov prvaka u kategoriji 72.6 kg, iste godine Mijo Drvarić prelazi u profesionalce!

Kao profesionalni boksač Mijo Drvarića u Parizu , treniraju profesionalni francuski treneri. Tada se događa sljedeće, 28. prosinca u pariškoj dvorani “Central ring” afroamerički boksač Benett iznenada otkazuje nastup protiv engleskog suparnika i mijenja ga Drvarić…Drvarić u napetom meču od 10 rundi ishodi neriješen rezultat, no već je to bilo senzacija.

Naslov profesionalnog prvaka Kraljevine Jugoslavije osvaja 1940. godine u Beogradu protiv srbijanskog boksača Josipa Župana u 10 rundi nokautom.

Sljedeće dvije godine Drvarić nije boksao, već obučava mlade kutinske nade. Onda 27. srpnja 1943. godine, nakon dvije godine stanke ponovo ulazi u ring i bori se za prvaka tadašnje NDH pred 5000 gledatelja u Zagrebu. Osvojio je prvenstvo i vratio se u rodnu Kutinu. Više nije boksao.

Zbog titule iz Zagreba prvaka NDH postao je omražen partizanima koji su naumili dovesti ga u svoje redove, međutim Drvarić ih je više puta odbio , govoreći kako ga ne zanima partizanski pokret već boksačka karijera. Partizani nisu mogli podnijeti odbijanje MIje Drvarića , te su ga 24. travnja nadomak kućnog praga mučki, iz zasjede s leđa ubili!

Te kobne noći u kuću Drvarića došao je naoružani čovjek koji je razgovarao sa boksačem, te ga zamolio d aga otprati preko voćnjaka. Negdje u tami dočekala ga je nekolicina naoružanih komunista, pripadnika SKOJ-a, koji su na njega otvorila vatru i ubili ga.

Kao boksač bio je jedna od najdarovitijih hrvatskih boksača svog vremena, a kao sportaš zalagao se za pravednu borbu i sudjelovao na mnogim humanitarnim priredbama. Politički nije podržavao nikoga, bio je jednostavno sportaš i zanimao ga je samo boks. Tijekom komunističkog , jugoslovenskog režima njegovi sportski uspjesi bili su zatajeni, samo zbog aktivnog bavljenja sportom tijekom marionetske NDH…

U Kutini jedna malena , periferna ulica nosi danas njegovo ime, a sramotno je i bijedno, da ni SVAKE godine uoči obljetnice smrti ovog talentiranog i mučki ubijenog kutinskog sportaša, NI JEDAN SLUŽBENI LOKALNI MEDIJ ni slova o njemu nije napisao.

Naša redakcija jednoglasno smatra kako bi ovaj kutinski sportski velikan trebao dobiti obilježje, bistu, ili bi neka značajnija ulica trebala nositi njegovo ime! Svojedobno smo se zalagali i da današnji gradski trg, dobije ime po Miji Drvariću!

2 thoughts on “KUTINA/POVIJEST: 24. TRAVNJA 1944. U KUTINI JE OD STRANE PARTIZANA MUČKI IZ ZASJEDE UBIJEN JEDAN OD NAJVEĆIH KUTINSKIH SPORTAŠA, BOKSAČ MIJO DRVARIĆ!

  1. Sve sjajna posveta MIji Drvariću. Osim jednog ” Naslov profesionalnog prvaka Kraljevine Jugoslavije osvaja 1940. godine u Beogradu protiv srbijanskog boksača Josipa Župana u 10 rundi nokautom. ”
    Josip Joso Župan je hrvatski boksač !!! ne srpski, , prvak NDH u boksu kojeg je Drvarić pobjedio 1943 za naslov prvaka.


    1:34

Komentiraj