OSVRT: BESPRAVNA GRADNJA, MA DAJTE MOLIM VAS?

Raspisale su domaći takozvani mediji o bespravnoj gradnji i rušenju na Jadranu. Šveđanin napravio bespravno dvokatnicu s bazenom, Mađari izgradili apartman unutar pomorskog dobra, itd. itd. Reagirali su građani, vršili su ljudi pritisak da bi Država napravila ono što je zakonski dužna???

Upravo je ovo još jedan dokaz koliko je sustav truo i korumpiran. Naime malo koji medij , odnosno nismo pročitali nigdje, je postavio sljedeću tezu odnosno pitanje. A kako se uopće dogodi da netko bez potrebnih dozvola i slično u nekom recimo turističkom mjestu, no i diljem zemlje izgradi “dvokatnicu s bazenom”?? Je li primjerice švedski državljanin pod okriljem noći od ponoći do zore kupio zemljište i sklopio dvokatnicu s bazenom u tišini za par sati?

Jesu li Mađari izgradili niz bespravnih objekata za par sati da to nitko nije vidio ni čuo? Niču li bespravni objekti pod okriljem tame ondje gdje im nije po Zakonu mjesto, a grade li ih nevidljivi radnici i nečujni bageri i strojevi?

Imamo ovakav scenarij, PONEKAD su država i institucije primorane, NATJERANE da poštuju Zakon, no samo u određenim slučajevima i tu i tamo??? Kako uopće dolazi do toga da netko kupi zemljišta i sve učini bespravno?

Prava je istina; čini to uglavnom podmićujući, ili u suradnji s raznim lokalnim dužnosnicima, pročelnicima i sličnima. Na takve stvari žmire i lokalne institucije i šerifi, jer i sami čine isto. NIJE problem u rušenju, već je problem u tome kako uopće netko može izgraditi velebne objekte za koje se onda pod pritiskom javnosti vrlo lako utvrdi da su izgrađeni i bespravno i ondje gdje im nije mjesto i u suprotno Zakonu?

U 99% slučajeva bespravni graditelji su u dosluhu s lokalnim dužnosnicima i ljudima iz sustava. I onda se čudimo? Ne samo da se bespravno gradi i radi tko što hoće, već se vješto koriste Zakoni i ovlasti kako bi se pogodovalo lokalnim moćnicima, imamo primjer u Kutini, gdje jedan zajapureni lokalni dužnosnik koristi sve alate sistema i svoj položaj kako bi se lokalnom gazdi ispunile želje, od izgradnje pristupne ceste zvane spojna, do lakšeg dolaska do vrijednih parcela i zemljišta i javnih poslova, a “sve po zakonu” kaže taj naš kutinski recimo to tako “stručnjak” iz lokalne samouprave??? O tome šuti i 99% takozvane oporbe , jer je ista dobra s “gazdom”, tek se jedan čovjek buni i ukazuje na sumnjive rabote.

Dakle , pitanje svih pitanja , a kako to gospodo, drugovi uopće može doći do izgradnje recimo terase unutar pomorskog dobra od stotinu kvadrata, dvokatnica, bazena i apartmana bez dozvola i na lokacijama koje nisu za to namijenjene i kako tu gradnju nitko ranije ni ne vidi ni ne čuje ni ne opazi slučajno objekt od više stotina kvadrata u nastajanju, radnike, strojeve i nitko ne čuje buku?

Dakle praksa je u Hrvatskoj da se neometano izrade cijela divlja naselja i tisuće vikendica i apartmana duž obale i na otocima, a onda uz veliku halabuku i galamu javnosti i građana, nešto od toga i sruši?

U državi u kojoj su korupcija i korumpirane institucije , pa čak i one koje bi trebale provoditi zakone ZAKON, sve je moguće, pa i izgraditi što god vas volja, ako imate “štelu”, plave koverte i znadete tipa koji zna tipa iz “grada”, “općine”, ili županije, oh kakve li novosti?

Čemu čuđenje ? Zna narod vrlo dobro u svakom gradu i općini kome , što i kako i to traje , razara i devastira hrvatsko društvo, ali i okoliš i još će dugo, a kakav nam je sustav, vlast i sve skupa, očito znaju sve više i stranci, od kojih poneki, eto zaborave na svoje dobre manire , red rad i disciplinu, pa poneseni valom hrvatskog načina daj mi dam ti, grade i zidaju i mimo Zakona, logike i zdravog razuma, jer čemu razum, ako postoji prečica do ostvarenja svake zamisli, putem plavih koverta, rođa, pajdi i jataka?

1 thoughts on “OSVRT: BESPRAVNA GRADNJA, MA DAJTE MOLIM VAS?

  1. u mnogim slučajevima građevinska inspekcija zatvori gradilište kad je gradnja bespravnog objekta u prvoj fazi ali bespravni graditelji nastavljaju graditi i pored zabrane gradnje a kad im se ruši prikazuju se žrtvama i mučenicima a u stvari su svjesno i ciljano kršili zakon

Komentiraj