GASTO/VREMEPLOV: MESO IZ MASTI….

OVAJ NAČIN ČUVANJA MESA POZNAT JE I POD NAZIVOM, MESO IZ TIBLICE, ILI BANJICE..

Nekada se hrana čuvala i konnzervirala i u našim krajevima na više način od poznatog spravljanja zimnice , odnosno kiseljenja povrća, te izrade pekmeza i džemova. Jedan od načina je pomalo zaboravljeno meso zapečeno i zaliveno svinjskom mašću. Stariji čitatelji se moguće i sjećaju, posebice oni sa sela ove hrane koja se vadila iz masti tijekom ljeta, ali i u drugim prigodama kao obrok koji se brzo mogao konzumirati, no tu je i prekrasan miris, aroma i okus.

Meso zaliveno u masti, pripremalo se tijekom tradicionalnih kolinja, a danas možemo kazati kako je rijedak i izvaredno ukusan gastro doživljaj.

Meso za čuvanje u masti pripremalo se na način da su se komadi mesa dobro zasolili i začinili, te tako odstajali neko vrijeme u pacu, nakon toga su se pekli u plehovima u pečnicama, nakon hlađenja meso se stavljalo u kante za mast pazeći da se komadi ne dodiruju, te prelilo vrućom mašću. Čekalo se da se mast stegne, a onda postavio novi red mesa i ponovio postupak. Na vrhu kante, trebao je biti deblji sloj masti, meso nije smjelo imati dodir s zrakom. Tako spremeljno meso, na tamnom i hladnom mjestu, najčešće podrumima, moglo se bez straha i bilo kakve opasnosti konzumirati nakon dva , tri mjeseca i više.

Sjećate li se, jeste li probali?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s