KUTINSKA SCENA: STIŽE NAM FESTIVAL “NESVETOG TROJSTVA”,”SLAVLJENJA SMRTI”, POD “BARJAKOM ROGATOG MONARHA”, NO MANIMO UOBIČAJENU IKONOGRAFIJU METAL GLAZBE… NAS ZANIMA NEŠTO DRUGO…..

SOTONA, SMRT, VRAŽJI REPOVI, BELZEBUBI, DIJABOLIČKI MATERIJALI I SLAVLJENJE SMRTI, UOBIČAJENA JE IKONOGRAFIJA RAZNIH SMJEROVA U METAL GLAZBI I IZA TOGA U 99% SLUČAJEVA NE STOJI NIŠTA VIŠE OD PUKOG STILA I ZAFRKANCIJE, ONO ŠTO NAS ZANIMA JEST ZAPRAVO PRAVNI STATUS KLUBA BARAKA I TO TKO JE SLUŽBENO OVLAŠTEN OVAJ PROSTOR KORISTITI, NAJMITI, NAPLAĆIVATI KORIŠTENJE I DRUGO….ŠTO SE TIČE SADRŽAJA, U KUTINI SE SUMPOR I VATRE PAKLA, VEĆ PREDUGO OCRTAVAJU U POSVEMAŠNJEM TRASHU I ISTOČNJAČKOM TURBOFOLKU KOJI ODJEKUJE IZ KAFIĆA, TAKO DA MALO DISTORZIJE I MLATARANJA KOSOM, MOŽEMO SAMO POZDRAVITI , TE PORUČITI, TKO VOLI, NEK’ IZVOLI , A ŠTO SE TIČE “NEČASTIVOG” SUMNJAMO DA ĆE BITI NA TOM KONCERTU:) 🙂

Bilo bi licemjereno “popljuvati” zbivanje koje je najavljeno za travanj ove godine u klubu “Baraka” Kutina, a u koju su gradske vlasti od 2017 do danas usipale popriličan novac, za kako smo čitavo ovo vrijeme tvrdili, malenu skupinu onih koji taj prostor “na finjaka” i osobnih interesa fino svojata , a umjesto širine i istih mogućnosti za sve mlade u Kutini, mnogi od tih mladih su svjedoci dvostrukih mjerila, ali i pozamašnih izdataka kod uvjeta korištenja kluba. Cijela priča ne donosi baš ništa novo, osim eto, najavljenog festivala metal glazbe u travnju nazvanog “Heretic Feast” ( Gozba Heretika), što donekle čak i popravlja raniju situaciju i širinu u zadnje vrijeme ondje dostupnih sadržaja

Što se tiče reakcija jednog dijela javnosti, ah, što kazati, festival je najavljen kao “extreman” ( tu se misli na glazbeni podžanr) , a kod predstavljanja bendova koji će gostovati na kutinskom festivalu žestokog metal zvuka u “Baraci”, spominju se “žedni krvi i alkohola”, “vražji repovi”, “dijabolički materijal”, “slavljenje smrti”, “pod barjakom rogatog Monarha”, “Nesveto trojstvo” i slični, osebujni termini, koji su uznemirili dio kutinske javnosti ( često poprilično licemjerne ,a nekad i malograđanske). Ruku na srce, za pojedine žanrovske pravce u metal glazbi, a njih ima više no koštica u šipku, ovakvi izrazi i stil su uobičajeni… iza svega se nerijetko kriju dugokosi , lijepo šamponirani mladići iz dobrostojećih obitelji, da se razumijemo, jer svaka glazba, pa i metal uz prateće rekvizite i sve skupa skup su sport.. Vjerujemo kako na ovaj festival na kraju grada, neće ići ljubitelji tamburica, opere, sakralne glazbe, ili dalmatinskih klapa, ali ni fanovi vrištećih srbijanskih plastičnih cajki, kojih ima u našem gradu impresivan broj.

Na platformi “entrio.hr”, nalaze se i ulaznice, koje u pretprodaji stoje čak 20 eura, odnosno oko 150 kn. Kao organizator navedena je Udruga iz Kutine i to je eto malo jasnije, vezano konkretno uz navedeni metal festival organizator je dakle udruga iz Kutine, no nas zanima nešto drugo, mimo ovog, konkretnog događaja. Ciljevi i način upotrebe novca od ovog koncerta su i više no ok, naime navodi se kako će kroz festival prikupljen novac biti korišten za, citiramo: “Zarada će se koristiti za opremanje i uređenje Barake, kako bismo mogli ponuditi još više sadržaja.

Događaj sufinancira Grad Kutina”.

E sad, što tu točno “sufinacira Grad Kutina” to je malo nejasno, ako se radi o očito komercijalnom događaju s ulaznicama koje otprilike kreću u okviru tržišnih cijena????

Budući se udruga KCM koja se prije nekoliko godina uporno nametala i namentula kao “krvna” zadužena za “Baraku” ugasila, nije nam jasno tko će utržiti novac od ulaznica na rzane događaje, ne baš jeftinih za današnje vrijeme i Kutinu, te prodaju pića i sve ostalo? Baraka? Za sad nemamo informaicje da je Baraka kao takva nekakva Udruga, ili pravni subjekt? Budući su Grad Kutina, aktualna vlast i gradonačelnik Babić pozamašne sume proračunskog novca ugradili u Baraku, a doniraju novac svake godine, postavlja se pitanje, tko zapravo upravlja ovim prostorom? Tko to naplaćuje ulaznice, plaća koncerte i dopušta , ili ne i pod kojim uvjetima korištenje ovog prostora, koji je predstavljen kao javni prostor??? Bilo bi dobro da to ŠIRA KUTINSKA JAVNOST ZNA I DA JE O TOME INFORMIRANA, ŠTO NIJE.

Iskreno zanima nas to više od dijaboličnih najava koncerta, vražjih repova i nesvetog trojstva, iza kojega se krije ništa do bučna i živopisna metal glazba i njeni poklonici..

Budući se prostor vodi kao gradski, onda je Grad Kutina valjda i odgovoran za zbivanja u tom prostoru, ili ne, može li se isti iznajmljivati od strane trećih osoba, fizičkih, ili pravnih, teško je kazati, jer takvog podatka nema? U samom prostoru Barake nalaze se koliko smo službeno mogli doznati i prostori za nekoliko Udruga, no što se točno koristi, koliko , kada i kako, vrlo je teško doznati službenim kanalima..kao i na koji način organizirati ondje nešto? Gradski informativni mediji kao što ne nude nikakve korisne informacije, ne nude ni jednu vezanu uz ova pitanja, a koja bi vjerujemo i mnoge mogla zanimati.

Za pojedini događaj trebao bi biti odgovoran službeni organizator istog, pa recimo u slučaju Heretic Feast, festivala to bi kao što smo kazali bila navedena Udruga u svojstvu organizatora, no što je kada općenito govorimo o ovom prostoru odnosno klubu “Braka”??? Kao što je sam prostor registran? Kao kafić, nije, kao nočni klub nije, kao koncertna dvorana..nije??? Pa kako je , eto zanima nas pravno uokviren i prostor i sadržaji u njemu?

U zemljište i objekt kluba Baraka upisan je jedan jedini vlasnik, a to je Grad Kutina. No sve je više nepoznanica, tko je SLUŽBENO odgovoran za ovaj prostor, tko njime SLUŽBENO upravlja, tko je zadužen za održavanje, tko izdaje prostor za primjerice ovakav koncert, odnosno festival, kako se zakonski rješava prodaja pića, naplata ulaznica, ako sve ide preko neke treće pravne osobe, na koji način se dobija prostor za uporabu, recimo ovakvog, većeg događaja? I mnoge mlade, a koji nisu upućeni sigurno bi sve to moglo zanmati, a možda bi se pojavili i novi organizatori raznih različitih zbivanja u tom prostoru?

Ne bi li to trebalo biti opravdano pitanje, odnosno niz pitanja, budući se radi o prostoru i objektu u koji grad kontinuirano ulaže proračunski novac? Postoji li od strane vlansika objekta, Grada Kutina ovlaštena osoba za recimo izdavanje prostora, omogućavanja ulaska i korištenja istog, ma budimo izravno, kod kodga su KLJUČEVI OD BARAKE?

ŠTO SE TIČE SAMOG FESTIVALA, NEKA POBORNICI METAL GLAZBE UŽIVAJU, KUTINA JE IONAKO PRETRPANA SMEĆEM, NARODNJACIMA I ISTOČNJAČKIM MELOSOM, ŠTO JE PRAVO “SOTONSKO” MUČENJE ZA ZDRAV RAZUM , TRADICIJU I INTELIGENCIJU, INFO JE NA POVEZNICI:

https://www.entrio.hr/event/heretic-feast-13385

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s