SPECIJAL: DEMOGRAFSKI I DRUŠTVENI SUNOVRAT KUTINE NIJE SE DOGODIO STOTINU GODINA , NASTAO JE TEK U ZADNJIH 10! ZAŠTO? EVO ZAŠTO…..

SLUŽBENI STATISTIČKI PODACI, POTVRĐUJU ONO O ČEMU PIŠEMO GODINAMA, DEMOGRAFSKA I DRUŠTVENA KATASTROFA KUTINE, NIJE POČELA NI PRIJE 50 GODINA, NI PRIJE 20, NI PRIJE 30 GODINA, SVE SE DOGODILO U ZADNJIH 10-TAK GODINA, OD 2011 DO 2021!

Vlasti u Kutini nerado govore o demografskoj katastrofi koju naš zavičaj proživljava. Naime podaci i statistike , dakle sirove brojke jasno demantiraju priče raznih političkih vlasti o gradu perspektive industrije i razvoja. Najporazniji su upravo podaci zadnjeg popisa stanovništva 2021, koji pokazuju kako je Kutina s okolnim naseljima izgubila u 10 godina više od 4000 stanovnika, realno situacija je i gora, jer popis nije ni mogao biti potpuno realan iz niza razloga. No i brojka od 14% stanovnika manje u tek 10 godina govori posve jasno da Kutina nije grad koji nudi perspektivu i nova radna mjesta, te rapidno u zadnje vrijeme gubi stanovništvo.

Kako je uopće Kutina stajala, što se tiče brojnosti stanovništva kroz povijest? Službeni podaci koji su dostupni pokazuju kako je Kutina sa svojim upravnim područjem daleke 1857.godine imala 7177 popisanih stanovnika, a samo naselje Kutina, tek 1312 .

Prvi značajniji rast stanovništva dogodio se 1910 godine, kada je područje Kutine imalo 12 866 stanovnika, a naselje Kutina tri puta više stanovnika no 1857, dakle 3000 žitelja. Kutina od 1857 do konca 20-tog stoljeća bilježi rast stanovništva, nakon popisa stanovništva iz 1991 kada je gradsko područje imalo 24 829 stanovnika, a uži centar grada , naselje Kutina brojalo 14.992 stanovnika. Od tada NE počinje značajan pad broja stanovnika Kutine, već jedva zamjetan u postotcima, a nipošto ni kao posljedica minulog rata, ili poslijeratnih godina, dapače, statistika pokazuje da je rapidan pad broja stanovnika počeo tek u novije vrijeme, evo i zašto!

Od popisa 1991 do 2001, broj stanovnika nije se uopće značajno smanjivao, a što smo mi godinama tvrdili, a gradska politika prikazivala drugačije. Službene brojke zavoda za statistiku potvrđuju naše napise i članke, naime popis stanovništva iz 2001 godine pokazuje kako Kutina kao naselje ima 14.814 stanovnika, što je neznanto manje no popisanih 1991. godine! Područje Kutine 24. 597 stanovnika imalo je nakon popisa iz 2001, što je također neznatno manje no nakon popisa 1991. godine!

Prvi osjetniji pad broja stanovnika dogodio se između te 2001 i 2011 godine, no ni to nije bilo toliko dramatično, naime u tih 10 godina Kutine je izgubila par postotaka stanovništva , no u tom razdoblju imali smo i prvi val smanjenja broja radnika Petrokemje i početak svjetske financijske krize i recesiju. Prema popisu iz te 2011 grad je imao cca oko 2000 stanovnika manje no 2001.godine, čak i nešto manje od 2000 ljudi, jer je dio bio u lokalnoj migraciji prema Zagrebu i unutar Hrvastke na određeno vrijeme.

Što se onda zaboga, dogodilo da grad veličine Kutine izgubi najmanje 4 do 5 tisuća stanovnika, odnosno minimalno 14% stanovništva u SAMO 10 GODINA, od 2011 do 2021godine!?

Možemo ovdje uračunati i lošu demografsku sliku i ulazak u EU, otvorene granice i što god želimo, no to nipošto ne može biti razlog toliko poraznoj brojki iseljenih u tako kratkom vremenskom periodu!

U tih 10 godina naime, Kutina je vodila poraznu lokalnu politiku, a ranije porazne politike su došle na naplatu, niti jedna gradska vlast nije pronašla rješenje za gospodarsku ovisnost od Petrokemije, koja je upravo u tom razdoblju između dva popisa stanovništva smanjila broj zaposlenih s cca 3000 i više na jedva 1500 radnika! U Kutini su nestale mnoge tvrtke koje su nekada popunjavale broj zaposlenih , uništen je građevinski sektor, nestale su mnoge manje i srednje tvrtke, a jedino je tvrtka SELK u ozbiljnoj mjeri, a što čini i danas kompenzirala smanjenje broja zaposlenih u Petrokemiji.

U tih 10 godina, Kutina nije dobila ni jednu značajnu proizvodnu tvrtku koja bi mogla promjeniti društvena, socijalna i demografska kretanja u gradu! Politička korupcija značajno je narasla upravo u tom desetljeću, predvođena novom strujom u lokalnom, vladajućem HDZ-u, koji je počeo suvereno vladati sa svojim partnerom HSLS-om ne samo gradom, već poslovima, tvrtkama, javnim sektorom, novcem i uvoditi korupciju i osobni interes u svaku poru društva. To je zasigurno mnogima bio okidač odlaska iz Kutine, a takva situacija je opstala i do danas, kada je upravo vladajuća politička garnitura privatizirala i umrežila u mrežu korupcije i privatnih interesa čitav grad!

U tom desetljeću između dva zadnja popisa stanovništva, dogodila se i globalna gospodarska i financijska kriza koja jest počela ranije, 2008 godine, no koja je posljedično trajala sve do 2014-te , kada je propao niz obrtnika i poduzeća i u Kutini, a gradske vlasti nisu učinile ništa značajno da pomognu, za razliku od primjerice susjedne Popovače, koja je očuvala većinu svog malog i srednjeg poduzetništva u istom razdoblju od 2008 do 2014 godine!

Kutinske vlasti u tih 10 godina nisu povukle nikakva značajna kapitalna sredstva , niti privukla investitora iz realnog sektora, a bavile su se osim osobnim interesima megalomanskim promašenim projektima, poput izmještanja gradske tržnice u prethodnom razdoblju , izgradnje golemog trga, pogodovanju bliskim gospodarskim subjektima, a što čine i danas , trošeći usred krize golema sredstva na osobnu promociju, stvarajući ogroman gradski birokratski aparat, plaćajući velike iznose u javne tvrtke, kulturu, turizam i informiranje! Sve je to nezaustaljivo stvaralo klimu koja se odražavala na sve veće iseljavanje i sve manji interes mladih za ostanak u Kutini.

Nakon zadnjeg popisa stanovništva jedan je podatak prošao “ispod radara”, a izuzetno je zabrinjavajuć, preostalo stanovništvo Kutine pretežito je starije životne dobi i srednjih godina! U navedenom desetljeću demografske katastrofe Kutinom su vladala dva saziva gradskih vlasti, ukupno 4 godine SDP-ova koalicija, a preostalih 8 ( do danas) HDZ-ova koalicija, pokazalo se da su obje političke garniture pogubne za gospodarstvo, demografsku sliku i društvena kretanja u gradu!

Sve ovo su podaci i činjenice koje se NE MOGU DEMANTIRATI i koje ukazuju kako upravo KUTINANEWS mreža sve ove godine govori istinu o suštini problema u Kutini, a on je prije svega strahovito loše i korumpirano gradsko političko vodstvo, koje nema ni znanja, ni volje, ni plana kako zaustaviti negativne demografske i društvene trendove u gradu, već je samo sebi svrha.

Ako pogledamo današnju sliku Kutine, vidimo kako među gradskom političkom elitom i izvršnom vlašću nema novih ljudi, dapače radi se o jezgri vlasti koju čine iste one osobe koje su još početkom 2000-tih preuzele lokalni HDZ , te počele s politikom osobnog bogaćenja, privatnim interesima i korupcijom u Kutini, te nekoliko u međuvremenu na takvoj doktrini “odgojenih” mlađih kadrova. Izgradnja šetnica, POS zgrade na trgu, milijuni uplaćeni u turizam koji ne čini ni 0.1 % gospodarske efektive u gradu, desetljeće bez ijedne značajne prozvodne investicije, niti veće investicije u realnom sektoru, osim onom uslužnom, trgovačkom govori kamo i kako grad lokalni političari vode, i gdje su ga, gledajući demografske podatke doveli!

U Kutini također vlada i toksična atmosfera proizvedena sveprisutnom korupcijom koja je pod dirigentskom palicom lokalnih političara dovedena do groteske, gdje se političkim putem zapošljavaju čak i čistačice u osnovnim školama, smetlari i portiri u gradskoj upravi i komunalnim tvrtkama!

U društvu kojim vlada duboka nepravda, dvostruki kriteriji, sprega lokalnih institucija pravosuđa , državne administracije , privatnih i političkih interesa, ne može se dogoditi pozitivna promjena! To jednostavno NIJE MOGUĆE, ni velikim kapitalnim infrastukrutnim komunalnim projektom poput Aglomeracije, ni ušminkavanjem centra grada , ni svjetlećim mostovima, ni šarenim zabavama Turističke zajendice POU Kutina i drugih ustanova pod paskom politike kakvu u gradu imamo.

Ni na jednom lokalnom mediju u Kutini, cijelu vječnost nećete pročitati NI JEDAN OVAKAV TEKST, niti neki sličan, drugačije mišljenje i stav, analizu , društveni komentar, a ni promišljanje o suštini problema koji naša zajednica ima osim na našoj medijskoj platformi, koja je neslužbena, ne ovisi o političkim gazdama i nema zaleđe neke moćne političke, ili društvene skupine koje upravljaju gradom!

Ono što čini bolu istinu jest da su ovi podaci janvo dostupni i moguće je sve provjeriti, no nitko to jednostavno nema “petlje” učiniti. Mnogo puta se napadalo našu mrežu zbog anonimnosti, no u sredini gdje su uvezeni i politika i insitucije i gospodarstvo, izloženi ste raznim metodama nasilnog uništenja egzistencije, javnog linča i progona, bez zaštite i baš zbog toga čuvamo identitete naših suradnika.

Kutina nije u tih posljednjih deset godina demografski opustošena zbog globalnih kretanja, geoplitičke situacije, gospodarskih trendova, inflacije i kriza, već ponajviše upravo zbog kriminalno lošeg upravljanja gradom, gradskim resursima i financijama od strane aktualne vlasti, ali oporbe koja je prije nekoliko godina dobila priliku učiniti nešto drugačije, no prokockala ju je i pokazala isto lice i naličje devastirajuće političke korupcije i nesposobnosti.

Ako ovi podaci i činjenice nisu dovoljni svjesnim ljudima da dobro promisle o onome što je ovdje iznešeno, a što i sami mogu provjeriti, onda budućnosti, barem one svjetle za Kutinu tako skoro neće biti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s