ZANIMLJIVOSTI: DANAS JE PETAK 13-ESTI, NAJNESRETNIJI DAN! PEH VREBA NA SVAKOM KUTKU…A I KOD KUĆE, SJETITE SE BEXTERA!

Je li vam danas nešto pošlo po zlu? Jeste li vam crna mačka prešla preko puta? Je li vam zagorio ručak? Propao poslovni plan? Jeste li doživjeli razočaranje u ljubavi i fataln kvar na automobilu? Pokvarilo vam se računalo, pukle najomiljenije hlače, uprskali ste i posvađali se prijateljima? To je sigurno stoga jer je danas PETAK 13-esti! Najgori, najmračniji, najnesretniji dan 😉🙂

Vjerovanja, točnije rečeno praznovjerja vezana uz sve i svašta pa tako i petak 13-sti, nisu od jučer..a ni od prekjučer.

Vjerovanje u petak 13. kao nesretni dan dio je zapadnjačkog folklora vezanog uz praznovjerje. Praznovjerje pojačava kao i svaka autosugestija mogućnost nekih nemilih događaja.

Starh od petka 13-tog pojačao se nakon poznatog tragičnog događa koji se zbio 1976. godne, naravno na petak 13. Tog dana izvjesni Daz Baxter iz New Yorka, čitav dan je ostao kod kuće upravo iz straha da mu se ne dogodi nekakva nesreća, jer se jako bojao petka 13-estog, naposljetku na njega se obrušio strop i usmrtio ga!

Kakav peh , za nestrenog Baxtera, ali i dodatno pojačano praznovjerje za pobornike straha od petka 13-tog.

Vezano uz petak 13-ti postoje još vjrevanja tipa, na taj datum Eva je pojela zabranjeno voće, jabuku u Raju! Vjeruje se i kako je Kain ubio Abela na taj datum, zatim kako je baš na taj datum francuski kralj Filip IV Lijepi dao uhititi , a kasnije i pogubiti stotinu vitezova templara!

Američka filmska industrija nije časila ni časa, “nanjušili” su filmaši sjajnu priliku zaraditi na strahu od imaginarnog peha petka 13-tog, pa su snimili kultni horror “Petak 13”, gdje maskirani psihotični ubojica zvan Jason pili, reže i masakrira sve pred sobom, a osobito grupe nesretnih tinejđera i tinejđerica, film je doživio golem uspjeh i bezbroj nastavaka!

Mnogi hoteli na svijetu nemaju sobe s brojem 13 i 13-esti kat! Američko gospodarstvo gubi svaki petak 13 oko 900 milijuna dolara, zbog smanjene potrošnje građana zbog praznovjerja , pa taj dan ostaju kod kuće, ali i tamo u strahu kada se prisjete zlosretnog Bextera i stropa 😉

U Kutini je danas miran siječanjski petak 13-esti… no ….dan još nije gotov 😉🙂

Komentiraj