TEMA: GRAĐANSKA INICIJATIVA “ZA DJECU” SMATRA DA SU DJECA ZAPOSLENIH RODITELJA ZAKINUTA SADAŠNJIM ZAKONSKIM OKVIRIMA ZA DJEČJI DOPLATAK!

GRAĐANSKA INICIJATIVA “ZA DJECU” DIGLA JE PUNO PRAŠINE ZADNJE VRIJEME U NASTOJANJU DA SE ISHODE PROMJENE U ZAKONU O DJEČJEM DOPLATKU! U INCIJATIVI SMATRAJU KAKO SU DOSADAŠNJIM ZAKONOM ZAKINUTI RODITELJI I DJECA RODITELJA KOJI RADE. SA OVIM STAVOVIMA SLAŽE SE OGROMAN BROJ ZAPOSLENIH RODITELJA DILJEM ZEMLJE I INICIJATIVA JE NAIŠLA NA ŠIROK ODJEK I PODRŠKU.

Što je zapravo problem, odnosno što žele u incijativi ZA DJECU, objasnila je gopođa Tea Franjić u svoje dvije javne objave na stranici Građanekse inicijative “ZA DJECU” na društvnoej mreži, prenosimo objave iz kojih su ciljevi, ali i problematika vrlo detaljno objašnjeni:

TENA FRANJIĆ ( GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA DJECU)

Kako objasniti nekome poantu svega ovoga? Jednostavno, izjavom da je ZAKINUTA večina djece čiji roditelji su zaposleni…

Postoji jedna činjenica zbog koje postoje i ljudi koji ne shvaćaju ovu inicijativu i odbijaju dati podršku. Bit ću slobodna sada da kažem da ja te ljude razumijem, ali isto tako da se nadam da će shvatiti da takvo razmišljanje ne vodi ničemu dobrom i da takvim razmišljanjem zakidaju sve one ljude i djecu zbog kojih tako razmišljaju i pokušavaju ih zaštiti. Pojedinci koriste pravo dječjeg doplatka u smislu socijalne mjere bez obzira što to nije i zbog toga dolazi do određenog razmišljanja drugih pojedinaca koji tvrde da to pravo uzimaju tzv ‘neradnici’. Ali pokušat ću to objasniti uz pomoć brojeva. Znači u Hrvatskoj manje od 300000 djece ima pravo na dječji doplatak i korisnika (roditelja koji to pravo koriste) je nešto više od 126000. Ako uzmemo u obzir da je prema statistici cca 744000 djece shvatiti ćete da je ogroman broj djece koja to pravo nemaju, e pa za njih je ova inicijativa također, čak više nego za one koji dd primaju! Znači ako smatrate da neko ima djecu zbog dječjeg a da radni narod nema to pravo, ne mislite li da je vrijeme i da ostatak djece dobije to pravo?

Jel shvaćate sad u čemu je stvar? Ovim trenutnim zakonom o dječjem doplatku doslovno su zakinuta sva djeca čiji roditelji rade jer eto, prelaze cenzus za par lipa ili par kuna (tj centi i eura sada), ova inicijativa želi to promjeniti i dati pravo koje zaslužuje SVAKOM djetetu i samim time ovu mjeru/naknadu, ukloniti sa liste socijalnih primanja. Vjerujte mi, nekom ko već sad prima dd praktički je tak svejedno oće biti povećanja ili neće, jer oni već primaju što su namjeravali, ali problem je što toliko velik broj njih ne prima unatoč tome što oba roditelja ili jedan radi. Izmjene ovog zakona idu u prilog prvenstveno zaposlenim ljudima RH. Ako sad neko kaže da će to dodatno motivirati pojedince da idu na još djece zbog primanja, taj dio, vjerujte mi, uz kontrole države lako se mogu riješiti i na taj način dovesti sve u neki balans, samo treba volje i želje, ja osobno tu volju i želju imam, a vjerujem i mnogi od vas.

Sad kad su nas primjetili, točnije i konkretnije…prvo jedna napomena za one koji ne shvaćaju: DJEČJI DOPLATAK NIJE SOCIJALNO PRIMANJE VEĆ JE PRAVO SVAKOG DJETETA (bar u svakoj drugoj uređenoj zemlji). Ovom inicijativom se NE potiče rađanje djece zbog skupljanja para već potičemo državu da svako dijete ima ista prava i da Hrvatska konačno prestane biti u padu nataliteta. Molila bi vas da pročitate sve iako ne volite matematiku da možda shvatite koliko ustvari malo mi tražimo…

ZAHTJEVI:

•ukidanje cenzusa

•fiksni dječji doplatak za SVAKO dijete u iznosu od 100€

•djeca sa pp stupanj 1 i 2 dd od 150€

•djeca sa pp stupanj 3 i 4 dd od 200€

….slijedi izračun. Uzmite u obzir da su statistički podatci ugrubo i da NEMAMO isključivo točne podatke ali su približno sa manjim odstupanjima. Možda nam udijele točne podatke pa vam damo i točan izračun ako ga oni ne znaju napraviti 🤷

❌ Ukupni proračun RH za 2023.godinu iznosi 24 900 000 000€ (to su milijarde)

• zadnji izvještaj za djecu s pp iz rujna 2021.godine govori o brojci djece s pp od 39000 (do 19godina), zaokružimo na 40000

• ako bi primali 150-200€ ovisno o stupnju oštećenja, kako nema podataka o stupnjevima, uzmimo neki prosjek od 175€ (ako ih je npr podjednako 1 i 2 kao i onih sa 3 i 4 stupnjem), trošak na njih iznosi 7 000 000€

•djece u hrv po statistici koju smo našli ima 744 000 do 19godina ( za usporedbu, dječji trenutno prima manje od 300 000). Ako svako dijete ima 100€ dječjeg dolazimo do iznosa od 70 400 000€.

Ukupni mjesečni trošak iznosi znači

77 400 000€ (0,3108% proračuna). Na godišnjoj bazi to bi bilo 928 800 000€ odnosno 3,73% proračuna RH za godinu 2023.

Uzmimo u obzir i da je to ukupni trošak, ALI već postoji u proračunu predodređen dio za dječji doplatak stoga ovaj naš izračun još pada i STVARNI TROŠAK JE MANJI!

Uzmimo i usporedbu da je 2018te godine obnovljen vozni park na što je trošak bio cca 28 154 000€! Jel bitniji vozni park ili djeca?

Ako bi radili dodatno na natalitetu RH, vrlo lako moglo bi se uvesti i povećanje osobnog odbitka, olakšice na prvo dijete za duplo. Trenutno za prvo dijete olakšica iznosi 1750kn i ako se poveća na 3500kn samo za prvo dijete, svaki zaposleni građanin sa prosječnom plaćom imao bi plaću veću za cca 350kn. Što opet nije neki trošak za državu jer trošenjem to se opet cca 25% vraća u proračun, a povećanjem olakšice u plusu bi bili zaposleni roditelji, plus što bi imali dječji doplatak i to bi utjecalo na lakšu odluku o tome da imaju prvo dijete ili još jedno dijete! Za početak, osim toga dalo bi se još nekih stvari urediti za pronatalitetnu politiku u Hrvatskoj, ali za sada ostajemo na ovome 🙂

Ja se iskreno nadam da vidite u tim brojevima da naši zahtjevi nikako nisu nemogući i da su ostvarivi uz malo dobre volje. Samim ovim zahtjevima i njihovim ispunjenjem približili bi se standardu ostalih EU zemalja i dječji doplatak više nitko ne bi mogao svrstati u socijalno primanje jer bi bilo PRAVO SVAKOG DJETETA!

Budemo stavili o graf ako je lakše nekima 🙂

Hvala na čitanju, bar se nadam da ste pročitali

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s