GASTRO ZANIMLJIVOSTI: JOŠ TRAJE SEZONA PUŽEVA, JESTE LI IH IKADA SKUPLJALI, ILI JELI?

Sredina svibnja te prvi dio lipnja sezona je branja i konzumacije puževa! Stariji se sigurno sjećaju mladih dana kada su čak i mnogi kutinčani u divljini “brali” puževe za otkup, te tako došli do džeparca za svoje potrebe. U našim krajevima, ali i Hrvatskoj općenito najčešće se, zapravo, uglavnom konzumiraju tzv. “vinogradarski puževi”. Mada se nekada puževe smatralo za “poslasticu siromaha”, prije nešto više od 100 godina francuski su gastronomski stručnjaci polako puževe doveli na stolove kao vrhunski specijalitet.

Ono što bismo trebali znati oko konzumacije i pripreme puževa jest kako nakon prikupljanja puževa trebalo bi ih ostaviti neko vrijeme bez hrane, kako bi se pročistili, te krenuli u stanje mirovanja. Puževi se u našim krajevima pripremaju tako da se kuhaju u slanoj vodi s dodatkom octa, a nakon toga čiste i pripremaju . U Moslavini su se uglavnom radili na dva jednostavna načina, kuhani, pa prženi s jajima, ili lukom, no kulinarske su mogućnosti neograničene. Puževi se mogu pripremati i na roštilju, zatim s dodatkom biljnih začina, pancete i špeka, punjeni u kućicama s pancetom, maslacem s dodatkom začinskog bilja i zapečeni… Može se raditi i puževe na buzaru, kao dodatak gulašu, s tjesteninom, palentom… na sto načina.

Puževi se inače i uzgajaju na farmama, a Hrvatski na taj način proizvodi godišnje negdje oko 60 tona, što bi iznosilo oko 5 tona čistog mesa. Puževe se treba izbjegavati brati u blizini prometnica, ili urbanih sredina, jer upijaju toksine i teške metale, a treba ih i dobro termički obraditi, jer mogu sadržavati i manje količine otrovnih supstanci koje se nalaze u pojedinim gljivama, a koje puževima ne smetaju.

Sve u svemu , ako niste probali, preporučujemo da probate ovu poslasticu koju nudi priroda, a oko pripreme će vam zasigurno pomoći neki od savjeta vaših baka , ili djedova. Naime, puževi i nisu bili tolika rijetkost na jelovnicima u Moslavini.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s